Her hos os holder vi meget af hokkaido græskar. Dets milde, søde og nøddeagtige smag. Det er let at tilberede til mange forskellige retter, bortset fra, hvis det skal skrælles - det kan være lidt besværligt. Men heldigvis kan man også spise skrællen. Hokkaidogræskarret er velegnet i grøntsagsretter, til supper, til mos, til at stege og til at bage. Sammen med kokosmælk er hokkaido formidabel. Man kan endda bruger kernerne til at lave de lækreste snacks og kødet til at lave 'fritter.' Har man lyst, kan man også sylte hokkaidogræskarret på sammen måde, som man sylter almindelige græskar.
Mange forskellige krydderrier er velegnede til hokkaido, da græskarret i sig selv har en mild smag. Det afhænger helt af, hvad man vil lave af det. Jeg bruger ofte chili og rosmarin men også timian, oregano, hvidløg og karry sammen med hokkaido. En anden lækker mulighed er kanel, nelliker, ingefær og muskat.
Kødet til denne ret er kalvekød. Når jeg skal bruge udskåret okse- eller kalvekød, køber jeg altid steaks eller snitzler og skærer dem selv ud. Det giver som regel bedre kød, og jeg kan få kødet skåret præcist, som jeg vil.
Ingredienser
til 4 personer
- 1 hokkaidogræskar
- 4 stk kalvesteaks eller kalvesnitzler
- 2 porrer
- 4 fed hvidløg
- lidt chili
- ca 10 cm rødt spidskål
- 4 spsk soyasauce - jeg bruger Kikkoman
- persille
- tørret rosmarin
- olivenolie til stegning og pensling
- tomat og agurk til sundt pynt
Sådan gør du
- Start med at tilberede hokkaidoen ved at flække den i to halvdele og fjerne det bløde i midten hvor kernerne sidder med en spiseske
- Skær hokkaidoen i både og skræl dem. Du kan vælge at lade skrællen sidde på og skære den af efter bagningen
- Læg hokkaidobådene på en bageplade med bagepapir
- Befri kernerne fra trevlerne og læg disse i den ene ende af bagepapiret
- Pensel både hokkaidobådene og kernerne med olivenolie og drys med salt. Mere salt på kernerne end på bådene. Drys endvidere rosmarin på hokkaidobådene
- Varm ovnen op til 180 grader (varmluft)/2oo grader almindelig og bag i ca. 25 minutter. Kernerne begynder muligvis at 'poppe'. Hvis du synes, kernerne skal have lidt mere (de skal være sprøde), kan du lade dem bage videre i nogle minutter, når du har taget hokkaidobådene af pladen.
- Imens hokkaidoen bager, forbereder du de andre ingredienser
- Rens porrerne og skær dem i ringe, hak hvidløg og chili
- Snit det røde spidskål i tynde strimler, der deles på midten og stil det til side
- Hak lidt persille til pynt og stil det til side
- Skær nogle skiver agurk og nogle tomatbåde og stil til side
- Skær kødet i tynde strimler
- Put de bagte hokkaidobåde i en skål og mos dem med en gaffel. Smag til med salt og peber. Læg stanniol eller lignende over og hold mosen varm ved at sætte den i den endnu varme ovn
- Hæld hokkaidokernerne i en lille skål
- Rist kødet i lidt olivenolie ved høj varme. Det skal blive brunt og lækkert. Når kødet er næsten klart, skrues lidt ned. Tilsæt porrer, hvidløg og chili og det hele ristes videre 2-3 minutter. Hvis det sætter sig fast, kan du tilsætte lidt mere olie. Til sidst tilsætter du 4 spsk soyasauce og lader det 'stege af.' Skru helt ned for varmen og vend spidskålen sammen med kødet
- Anret kødet og hokkaidomosen på tallerkner og pynt med agurk og tomat samt et drys persille over både kød og hokkaidomos. Til slut drysser du lidt af hokkaidokernerne over og serverer resten ved siden af i en lille skål