Syrenmarmelade med citronmelisse og frisk citron

Jeg laver altid marmelade af havens bær og frugt samt af ting, jeg finder i naturen. Derfor skulle jeg selvfølgelig også prøve at lave marmelade af syrener. Det blev en succes, og marmeladen kan bruges som enhver anden marmelade. Jeg har virkelig meget (for meget) citronmelisse i haven, så det blev brugt sammen med citron, hvilket gav en god effekt. Der er pektin i syltesukker, hvilket gør, at marmeladen nemmere bliver stiv, og dermed nedsættes kogetiden. Hvis ikke, du selv har syrener, kan du gå en dejlig tur i naturen og plukke. Men undlad at plukke syrenerne ved befærdede veje eller tæt på marker, der er sprøjtet. Pluk dem i maj eller tidligt i juni, hvor de stadig har en stærk duft. Du skal kun bruge blomsterne, og de udsprungne er bedst, da der er mest smag i dem.

Prøv også mine andre opskrifter med syrener: syrensirup og hjemmelavet syrengin


Ingredienser

  • 3½ dl syrenblomster
  • 5 store blade citronmelisse
  • saft og revet skal af 1 økologisk/ubehandlet citron 
  • 250 g syltesukker
  • 1 knivspids kanel eller kardemomme - den smag, du helst vil have. Vanilje er også godt
  • 4 dl vand
  • 5-6 blåbær, hvis du vil have en mørk marmelade


Sådan gør du

  1. Pluk nogle klaser syrener. De er bedst, mens de er friske og nyplukkede. Ryst blomsterne fri for evt insekter og visne blomster, pluk dem af klaserne (undgå at få det grønne med) Hak blomsterne med en kniv sammen med citronmelissen og kom dem i en gryde
  2. Bland syltesukker, kanel/kardemomme og vand i gryden, kog det op, og lad det småkoge ca 10 minutter til blomsterne er blevet bløde. De sidste 5 minutter koges evt blåbær med, men lad være med at mase dem - de skal tages op igen, når marmeladen er kogt færdig - de skal kun give fave
  3. Skyl imens citronen, riv skallen og pres derefter saften ud af citronen
  4. Tag gryden af varmen og tilsæt citronsaft og -skal og rør det godt sammen
  5. Hæld marmeladen på rene Atamon-/alkohol-skyllede glas, og lad den køle af