Spinattærte med laks og edamamebønner 

Man siger, at grønt er sundt for øjnene. Det er sikkert sandt, men det er også sundt for kroppen, hvis man indtager en masse grønt. Det er der rig mulighed for med denne grønne tærte, der indeholder spinatens sunde og nærende vitaminer og mineraler. I tærten kan du enten bruge almindelig spinat eller babyspinat - vælg blot det, du lige kan få i supermarkedet eller hos grønthandleren. Der er mere spinat i en pose, end du skal bruge i tærten, men så kan du fx lave spinatpandekager af resten - spinaten kan sagtens holde sig i køleskabet nogle dage, hvis ikke du vil have "grønne" retter to dage i træk :-)

Har du lyst til en "grøn" grøn tærte, kan du erstatte laksen med fx broccoli, og så har du en vegetarversion.

En anden variationsmulighed er at erstatte laksen med fx 25o g pulled chicken, hvor du steger kyllingebryster i lidt olivenolie til de er møre og derefter river kyllingekødet fra hinanden med to gafler og lægger det på tærtebunden i stedet for laks


Ingredienser

til 4 personer - tærteform på 24 cm

Tærtedej

  • 100 g kold smør
  • 180 g hvedemel 
  • 2 spsk vand
  • ½ tsk salt

Fyld

  • ca 300 g laksesteaks
  • 200 g edamamebønner
  • 100 g frisk spinat
  • 1 porre
  • 4 æg
  • 1 dl skyr - jeg bruger skyr 0,2 %, men anden slags skyr, græsk yoghurt eller creme fraiche kan bruges
  • 2 tsk tørret oregano eller timian - vælg den smag, du har lyst til
  • saft ef 1 citron
  • salt og friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning


Sådan gør du

 Start med tærtedejen

  1. Skær smørret i stykker og hak det sammen med melet
  2. Tilsæt vand og salt og ælt dejen sammen. 
  3. Tryk dejen ud i en tærteform (ca. 24 cm) - husk også op ad kanterne.
  4. Prik huller i tærtebunden med en gaffel og stil den koldt i ½ time
  5. Forbag tærtebunden i 10 min ved 180 grader (varmluft)

Fyld

  1. Imens tærtebunden forbager, gør du laksen klar til at komme i ovnen, når tærtebunden kommer ud. Læg laksen i et ovnfast fad, hæld saften af en citron over og drys med salt og friskkværnet peber
  2. Sæt laksen i ovnen og bag den i 15 minutter (stadig 180 grader, varmluft)
  3. Når laksen er klar, skæres den i mindre stykker
  4. Hæld edamamebønnerne op i en skål, hæld kogende vand over, si vandet fra med det samme og lad bønnerne dryppe af
  5. Skær porren i tynde skiver og sauter disse i lidt olivenolie til de bliver lidt blanke
  6. Slå æggene ud i en skål og tilsæt skyr, oregano, salt og friskkværnet peber. Pisk det sammen med en gaffel
  7. Hæld æggemassen op i en blender, tilsæt spinaten og blend det godt sammen
  8. Tilsæt derefter edamamebønnerne og blend det hele til en ensartet masse
  9. Fordel laksestykker og porre på tærtebunden og hæld spinat-æggemassen over
  10. Bag nu tærten ved 180 grader (varmluft) i ca 30 minutter til æggemassen har sat sig og er stivnet og tærten er blevet gylden og lækker

Tip: Hvis du har en ovn, der kan give undervarme med luftcirkulation, behøver du ikke forbage tærtebunden men give den 200 grader i ca 25 minutter på underste ribbe

Tip: hvis du har varmluftovn, kan du forbage tærtebunden samtidig med, at du bager laksen. De skal have samme temperatur, men laksen skal have 5 minutter mere end tærtebunden

Server med salat til. Da tærten er grøn, synes jeg, det er en god idé at servere en salat med farver på. Fx icebergsalat med tomater, revet gulerod, røde peberstrimler og noget frugt - fx blåbær, hindbær, vandmelon eller cantaloupe melon. Eller en hjemmelavet ananassalsa