Thai grøn papayasalat - Som Tam Thai 

Thai Grøn Papaya Salat (Som tam thai – ส้มตำไทย) er en typisk thairet, som kan nydes som en selvstændig ret, fx som frokost eller som en sideret sammen med andre thairetter. Man finder salaten både på restauranter og i gadekøkkener i fx Bangkok. Når man tænker 'papaya', tænker man normalt de lækre gule, søde frugter, der kan bruges til desserter, sticky rice, smoothies m.m. De grønne papaya, som bruges i 'Som Tam Thai', er umodne papaya, som plukkes mens de er grønne og hårde, og de smager derfor ret anderledes end de gule. De smage lidt agurke-agtigt.

Man kan finde grønne papaya i asiatiske supermarkeder/butikker eller andre etniske butikker. Det samme gælder de tørrede rejer. Har du lyst til at lave salaten og ikke kan finde en grøn papaya, kan du bruge en agurk. Det giver en anden salat, men også en super god salat sammen med de andre ingredienser og dressingen

Salaten er super spicy, men du kan selv regulere, hvor meget chili, du vil have i. Du kan evt skære 1-2 chili i skiver og drysse over eller servere til, så man selv kan gøre salaten mere spicy


Ingredienser

Til 3-4 personer som frokost eller 5 personer som sideret

  • 1 lille grøn papaya, ca 400 g,
  • 1 stor gulerod
  • 6-8 stk grønne bønner, haricot verts
  • 10 stk cherytomater
  • 1 spsk tørrede rejer

Dressing

  • 4 spsk friskpresset limesaft
  • 4 spsk fiskesauce, kan erstattes af lys soyasauce
  • 4 fed hvidløg
  • 1 spsk sukker, gerne palmesukker eller rørsukker
  • 1-3 røde chili uden kerner*)

Topping

  • 3-4 spsk peanuts
  • lidt frisk koriander
  • evt lidt chiliskiver

*) chilimængden afhænger af dine smagsløg, og hvor spicy du vil have salaten. Som Tam Thai er spicy men vurder selv, hvad spicy er for dig. Er du til virkelig spicy mad, skal du måske bruge mere end 3 chilier

Sådan gør du

  1. Varm lidt vand op til kogepunktet med lidt salt og blancher de grønne bønner ½ minut. Hæld dem i en si, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe og køle af. Skær dem derefter i skiver på ½-1 cm
  2. Skræl den grønne papaya og skær den i tynde skiver **)
  3. Skræl eller vask gulerod og skær den i tynde strimler, Du kan evt rive den groft i stedet
  4. Skyl tomater, skær dem i både, kom dem i en skål og tilsæt bønnerne og de tørrede rejer
  5. Fjern kerner fra chilier, hak derefter chili og hvidløg fint og kom det i en lille skål
  6. Tilsæt fiskesauce, sukker og limesaft og bland det hele godt
  7. Vend dressingen i skålen med tomater, bønner og tørrede rejer og vend til sidst papaya og gulerod heri
  8. Lige inden servering, vendes peanuts i salaten, som drysses med frisk koriander
  9. Server salaten i en skål eller på tallerkener, gerne ovenpå lidt grønne salatblade

**) Læg papayaen på et skærebræt eller hold den i hånden. Med en skarp kniv skærer du lange, dybe, tætte ridser hele vejen rundt. Tag derefter en kartoffelskræller/julienneskræller og skær lange tynde strimler af (se billeder nedenfor)