Thai oksekødboller i spicy kokossauce

Det er godt med forandring, så denne gang lavede jeg thai kokossauce - som vi er vilde med - med oksekødboller. Jeg steger kødbollerne i ovnen, så behøver jeg ikke at bruge fedtstof, og de passer sig selv, imens jeg forbereder saucen. Jeg bruger både karrypasta og chili, da jeg elsker smagskombinationen. Man kan sagtens udelade den friske chili, men en anden mulighed er at bruge lidt mindre karrypasta, så der 'er plads til' chili. Vær opmærksom på, at rød karrypasta er stærkere end gul. Men igen - det afhænger af, hvor spicy, man har lyst til, at saucen skal være. Gurkemejen gør saucen dejlig gul, og så er gurkemeje sundt 


Ingredienser

Til 2-3 personer - portionen giver 12 kødboller af golfbolde størrelse

Til kødbollerne

  • 400 g hakket oksekød
  • 1 æg
  • 2 spsk revet ingefær
  • 1 solo hvidløg eller 4-5 fed hvidløg
  • 1 lille rødløg
  • 1½ tsk stødt spidskommen
  • 1½ tsk tørret koriander
  • 1 spsk sød chilisauce
  • lidt salt og friskkværnet peber
  • 2-3 dl basmatiris eller anden slags ris

Til saucen

  • 2 stk pak choy *
  • 6 stk små gulerødder
  • 4 stk miniauberginer eller ½ almindelig aubergine
  • 1 ds kokosmælk (ikke light - så bliver saucen for tynd)
  • 1 tsk gurkemeje
  • 2 tsk karrypasta, rød eller gul
  • 1 chili efter dine smagsløg - kan udelades **
  • 1 håndfuld frisk basilikumlade
  • 5-6 limeblade ***
  • 2 spsk kokosolie eller anden olie

* kan du ikke finde pak choy (du kan læse om kålen her), kan du bruge bok choy, kinakål eller strimler af spidskål

** karrypasta er spicy i sig selv, men hvis du ønsker chilismagen, er det en god idé at kombinere karrypasta og frisk chili. Brug evt lidt mindre karrypasta + lidt chili

*** har du ikke limeblade (frosne eller tørrede - du kan finde dem på nettet) så brug revet skal af 1 limefrugt

    Til topping

  • 1 håndfuld friske basilikumblade
  • evt lidt frisk koriander
  • 2 forårsløg skåret i skrå skiver på ca 2 cm

Sådan gør du

Kødbollerne

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  2. Riv ingefær og rødløg og pres hvidløg
  3. Rør en fars af oksekød, æg, løg, hvidløg, ingefær, chilisauce og krydderier
  4. Form kødboller af farsen med en teske. Jeg laver dem ca golfbolde størrelse. Læg kødbollerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ca 15 minutter. Tjek at de ikke bliver for tørre

Saucen

  1. Skær det nederste af bunden af pak choy, så bladene kan komme fra hinanden, skyld dem og skær dem i 2-3 strimler på langs
  2. Rens gulerødderne og skær dem i skiver
  3. Skyld mini auberginerne og skær dem i skiver - bruger du en almindelig aubergine, skærer du den over på langs og derefter skærer du halvdelen i skiver
  4. Hak den friske chili
  5. Varm kokosolien op i en sauterpande, pande eller gryde, tilsæt limeblade og evt hakket chili og rist 1 minut
  6. Tilsæt karrypasta og rør det godt ud og tilsæt aubergineskiver. Rist 1 minut
  7. Tilsæt gurkemeje, kokosmælk, gulerødder og basilikumblade, rør det godt sammen og lad det hele simre til gulerødder og auberginer er møre men ikke for bløde
  8. Forbered ingredienserne til topping mens saucen simrer
  9. Læg kødbollerne i et fad og hæld saucen over

Drys med topping inden servering og server ris til