Tortilla'tårn'

    Jeg kan ikke huske hvor, men et eller andet sted har jeg set en variation over tortillas. I stedet for at rulle tortillas eller lave quesadillas, hvor man lægger 2 tortillas ovenpå hinanden, var de lagt i flere lag, så de dannede et 'tårn'. Det måtte jeg prøve, og det blev en anderledes  og virkelig god og festlig måde at servere tortillas på.. Retten er inspireret af det mexicanske køkken og består af majstortillas, oksekød, sauce og mozzarella, der er lagt i lag og toppet med guacamole, løgringe og nachos. Jeg serverede 'tårnet' med grillede tapaspeber, revet gulerod og fintsnittet spidskål


Ingredienser

Til 4 personer = 2 'tårne' med tortillas på 20 cm
  • Der bruges 3 tortillas pr 'tårn' = 6 tortillas til denne portion
  • 200 g frisk mozzarella

Til kødsaucen

  • 400 g hakket oksekød
  • 1 mellemstort løg
  • 1 solo hvidløg eller 4 almindelige fed
  • 2 peberfrugter, gerne 2 forskellige farver
  • 2½ dl tomatsalsasauce, hot eller medium
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 spsk olie til stegning

Tilbehør - guacamole

  • 1 dl yoghurt naturel, fx græsk yoghurt 2 %
  • 1 avocado, moden
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør - desuden

  • tortillachips
  • 1 limefrugt
  • 1 rødløg, mellem størrelse
  • grønne chili - enten 1 bakke tapaspeber eller 1 glas syltede jalapenos*) (se under "sådan gør du" - tilbehør)
  • frisk koriander
  • lidt fintsnittet spidskål
  • en stor revet gulerod

Alternativer:

Du kan lave ét 'tårn' hvor du bruger tortillas på 25 cm og bruge 300 g hakket oksekød - det passer til 3 personer. Eller du kan lave 4 små 'tårne' med tortillas på 15-16 cm og bruge portionen herover - det passer til 4 personer

Du kan erstatte peberfrugter med svampe eller bruge halvt af hver

Sådan gør du

Kødsauce

  1. Pil og hak løg og hvidløg
  2. Skyl peberfrugter og skær dem i små tern
  3. Varm olie op i en pande og svits løg og hvidløg 1 minut
  4. Tilsæt det hakkede oksekød og svits i ca 5 minutter
  5. Tilsæt peberfrugt og tomatsalsasauce og kog kødsaucen ved middel varme i ca 5 minutter. Smag til med salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  1. * ) Tapaspeber - brug nogle stykker til anretningen og server resten på et lille fad ved siden af
  2. Skyl de små peber og tør dem i køkkenrulle eller et viskestykke
  3. Kom 1 spsk olie på en pande og varm det op ved høj varme, læg peberfrugterne på panden og steg dem 2-3 minutter til de tager farve og begynder at krakelere. Vend dem undervejs
  4. Drys peberne rundhåndet med salt
  5. * ) Syltede jalapenos
  6. Hæld jalapenos op i en si og lad dem dryppe af. Brug nogle stykker til anretningen og server resten i en skål ved siden af 

Guacamole

  1. Skræl avocadoen og mos den med en gaffel i en skål
  2. Tilsæt yoghurt, citronsaft, salt og friskkværnet peber og rør guacamolen godt sammen

Tilbehør - desuden

  1. Pil rødløg og skær det i tynde ringe
  2. Snit lidt hvid spidskål fint - en lille håndfuld pr 'tårn' (=pr person)
  3. Skræl og riv gulerod
  4. Skær limefrugten i både

Anretning af tortilla'tårn' - 2 stk à 20 cm

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  2. Beklæd en bageplade med bagepapir og læg en tortilla herpå
  3. Læg et lag kødsauce, herefter en tortilla, et lag kødsauce, en tortilla og slut med et lag kødsauce
  4. Smuldr halvdelen af den friske mozzarella over
  5. Lav et 'tårn' mere magen til
  6. Sæt de to 'tårne' i ovnen og bag dem ca 15 minutter til osten er smeltet og blevet lidt gylden

Servering

Kom lidt guacamole oven på den smeltede ost og pynt med nachos, løgringe, tapaspeber/jalapenos, frisk koriander og limebåde

Server tortilla'tårnene' med snittet spidskål, revet gulerod og evt resten af tapaspeberne/jalapenos og resten af guacamolen