Galette med kartofler, nektariner og serranoskinke

En galette er en fransk tærte, der bages uden form og uden æggeblanding over. Det er super nemt at bage en galette, især hvis man, som jeg har gjort, bruger færdiglavet dej. Man kan bruge enten butterdej eller tærtedej. Jeg veksler lidt mellem de to dejtyper, men her har jeg brugt butterdej, Man kan lave sin galette rund eller firkantet, som man har lyst til og bruge forskellige grøntsager og ost som fyld.

Jeg bagte kartofler og squash i ovnen, inden jeg kom den på min dej. Så undgår jeg, at squashene væder, så dejen ikke bliver sprød. Alle slags krydderurter er gode, så vælg blot hvad du har, og hvad du bedst kan lide. Vil du lave en vegetargalette, undlader du at komme serranoskinke på

Se også min Galette med asparges og tomater , min galette med asparges ,  min galette med svampe.og min galette med kartofler og squash

Jeg serverer ofte salat med frugt og/eller tomater i til galetter fx nedenstående, men der er mange flere at vælge imellem eller lade sig inspirere af her blandt mine salater

Melon og jordbærsalat

Bagt tomatsalat med mozzarella

Æblesalat

Salat med agurk, ruccola og bær

Tomatsalat med ribs, nektariner og urter



Ingredienser

Til 2-3 personer

  • 500 g små kartofler – hvis det er sæson for nye kartofler, er det super lækkert
  • ½ – 1 squash, afhængigt af størrelsen
  • 1 pakke færdig butterdej *)
  • lidt olie til at pensle dejen med
  • 2 håndfulde krydderurter, fx timian, oregano, basilikum, purløg, persille, løvstikke eller hvad du har
  • flagesalt og friskkværnet peber
  • 125 g frisk mozzarella
  • 1 nektarin - er det for meget, kan du bruge resten i en salat
  • 1 pakke serranoskinke, 80 g – kan udelades, hvis du ønsker en vegetargalette
  • 3-4 cherry- eller små dadeltomater
  • 1 æg til pensling

*) du kan også bruge tærtedej – nogle gange bruger jeg butterdej, andre gange tærtedej. Galetten bliver lidt 'lettere' med butterdej

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  2. Kom lidt olivenolie og salt i en skål
  3. Skyl eller skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og kom dem i skålen med olivenolien
  4. Skyl squash og skær den i tynde skiver og kom dem i skålen med olivenolien – vend kartofler og squash i olien
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir og hæld kartofler og squash ud herpå i èt lag
  6. Bag kartoffel- og squashskiver til de er næsten møre og har taget farve, ca 15
  7. Hak krydderurterne med en kniv og smuldr eller hak mozzarellaen 
  8. Skyl nektarinen og skær den i tynde både 
  9. Skyl og halver tomaterne
  10. Rul butterdejen ud på en bageplade og prik den med en gaffel. Lad 2 cm hele vejen rundt være uden 'prikker'
  11. Smør forsigtigt dejen med lidt olivenolie (ikke kanten) og fordel mozzarellaen hen over
  12. Fordel 2/3 af de hakkede urter hen over mozzarellaen
  13. Fordel de næsten møre kartoffel- og squashskiver over osten **)
  14. Fordel nektarinbåde på galetten
  15. Fordel serranoskinken på galetten og pynt med de halve tomater
  16. Pensl de 2 cm af dejen, som er frie hele vejen rundt, med sammenpisket æg. Fold kanterne ind over, tryk lidt sammen og pensl igen med sammenpisket æg
  17. Drys med flagesalt og friskkværnet peber
  18. Bag galetten til kanterne er gyldne og gennembagte og osten har fået en gylden overflade. Hvis butterdejen buler lidt op, selvom du har prikket den, kan du forsigtig trykke den ned med en palet
  19. Inden servering drysses med resten af krydderurterne – har du en lille håndfuld ruccola, kan du drysse med det også

Server den lækre, lune galette sammen med en salat

Server den lækre, lune galette sammen med en salat 

**) jeg startede med at lægge en række squash ned i midten af galetten og derefter kartoflerne langs siderne